Дієта при алергії



Кожну весну ми чекаємо, коли природа скине сніговий покрив, на деревах почнуть з'являтися нирки, коли земля подарує нам новий урожай смачних фруктів. Але весна, затьмарена сльозами, а літо - нежиттю - не найприємніша перспектива. А тому напередодні весни і літа кожен алергік запасається різними засобами по боротьбі з цією напастю. Але допомогти собі впоратися з алергією можна не тільки за допомогою ліків. Правильно підбираючи меню, є шанс пом'якшити і навіть запобігти атаці алергенів.



Страждають алергією на пилок дерев не можна вживати в їжу більшість кісточкових ягід і фруктів, а також горіхи, селера, кріп і моркву.

При алергії на злакові лугові трави слід обмежити споживання хліба і хлібобулочних виробів. Під заборону потрапляють хлібний квас, макаронні вироби, манна крупа, панірувальні сухарі, морозиво, халва, бобові, щавель.

Алергія на складноцвіті, наприклад на полин, вимагає виключення з раціону дині, кавуна, зелені, гострих спецій. Слід дуже обережно ставитися до соняшниковій олії і його похідним - майонезу, гірчиці, халву. Необхідно відмовитися від «полинових» алкогольних напоїв - вермутів та абсенту. Заборонені фітосбори з мати-й-мачухою, низкою, деревієм.

При алергії на лободу ні в яких видах не можна їсти шпинат і буряк. Відмовтеся також від персиків, груш, манго, ківі, ананасів, меду і гірчиці.

При алергії на аспірин або саліцилати потрібно звести до мінімуму споживання цитрусових, ягід, персиків, динь, слив, огірків, перцю, помідорів, картоплі. Треба бути уважними і по відношенню до лікарських травах. Саліцилати присутні в вербової корі, малиновому аркуші, комірника, шабельника болотному, півонії, Мар'їна кореня.

Риба, ікра, ракоподібні, морепродукти, м'ясо птиці, всі копченості, яйця, майонез, оцет, какао, шоколад, кава, гірчиця, хрін, часник, редиска, редька, свіжа цибуля, томати, солодкий перець, баклажани, гриби, цитрусові, горіхи, полуниця і суниця, диня, ананас, ківі, мед, спеції і алкоголь - все це алергенні продукти. Виключення їх з раціону називається неспецифічної дієтою. Її рекомендується дотримуватися більшості алергіків незалежно від того, як себе проявляє алергія - шкірними висипаннями, нежиттю, астматичним нападом або порушенням травлення. Крім перерахованих вище продуктів, необхідно обмежити споживання цукру, солі, хліба, макаронів і солодощів.

Звичайно, те, що залишається після всіх обмежень, не дуже-то радує. Але і з решти продуктів можна приготувати чимало смачненького.



АЛЕРГЕНИ
Крім дієти алергікам необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

Намагайтеся не вживати алкоголь!
Алкоголь посилює кровотік і таким чином прискорює всмоктування компонентів їжі слизової шлунка і кишечника. Крім того, алкоголь посилює дію харчових алергенів!

Причина непереносимості вина в більшості випадків в тому, що в ньому міститься сірка, цвіль, гістамін, а іноді білок курячого яйця.

Причинами непереносимості пива можуть бути хміль, дріжджі та інші компоненти, наприклад, солод.

Більшість людей нормально переносять чисті горілчані вироби та фруктові вина. Однак слід пам'ятати, що в горілку і лікери часто додають екстракти та ароматичні речовини зі смаком трав, прянощів, горіхів або плодів.

Намагайтеся не купувати генно-модифіковані продукти!
На сьогоднішній день існує більше 120 видів генетично змінених рослин: це соя, кукурудза, рис, бавовна, гарбуз, огірок, перець, картоплю ... Учені в усьому світі не приховують і попереджають про алергенність модифікованих продуктів. Проте трансгенні білки широко використовуються в дитячому харчуванні, в тому числі в молочних сумішах для найменших, а також у ковбасах, кондитерських виробах, напоях - у нашій країні близько 300 таких продуктів. Мабуть, не випадково за останні 5 років кількість дітей-алергіків в Росії збільшилася втричі. І ніхто не може гарантувати, що не віддалених негативних наслідків для здоров'я.

Звертайте увагу на зазначені на етикетках барвники та добавки!
Е100 - Куркумін. Колір оранжево-жовтий, виготовляється з рослини сімейства імбиру.

Е101 - Рибофлавін (вітамін В2). Колір жовтий, вітамін.

Е102-Тартразин. Колір жовтий, використовується в безалкогольних напоях, кондитерських виробах. Не рекомендується давати дітям для уникнення алергічної реакції.

Е104 - Жовтий хіноліновий. Заборонений у деяких країнах.

Е107 - Жовтий 2G. Не рекомендується давати дітям для уникнення алергічної реакції. Може викликати алергію у людей, що страждають астмою. Традиційно використовується при виробництві безалкогольних напоїв.

Е110 - Жовтий «сонячний захід» FCF. Типові продукти: міцні напої, кондитерські вироби, швидко розчинні супи. Може викликати алергічні реакції: висип, набряк, нудоту.

Е120 - Карміни. Використовуються в цукерках, морозиві, йогуртах, напоях і т.д. Можуть викликати алергічні реакції від простої висипу до анафілактичного шоку.

Е122 - Кармуазин. Колір червоний. Слід уникати алергікам, астматикам, дітям. Типові продукти: цукерки, марципани, желе.

Е123 - Амарант. Заборонено (у США не використовується з 1976 р.).

Е124 - Понсо 4R, яскраво-червоний 4R. Колір червоний. Слід уникати дітям, астматикам і людям з алергією на аспірин.

Е127 - Ерітроцін. Заборонений. Може підвищити рівень гормонів щитовидної залози, викликати світлочутливість.

Е128 - Червоний 2G. У деяких країнах заборонено.

Е129 - Червоний чарівний АС. Може викликати шкірні алергічні реакції. Типові продукти: фруктові начинки, печиво, тістечка.

Е131 - Синій патентований V. У деяких країнах заборонено.

Е132 - Індигокармін. Слід уникати людям, схильним до алергії. Викликає такі реакції: нудоту, блювоту, висип, високий кров'яний тиск, утруднене дихання.

Е133 - Синій блискучий. Не рекомендовано вживати дітям щоб уникнути алергічних реакцій.

Е140 - Хлорофіл, хлорофілін. Колір: від зеленого до оливкової. Природний барвник, не має побічних дій.

Е141 - Мідні комплекси хлорофілу і хлорофіліна. Колір: оливковий. Побічні ефекти невідомі.

Кілька слів про додаткові заходи обережності. Щоб уникнути нападів, особливо в теплу пору року, слід прибрати на літо килими, викинути пухові подушки, частіше робити вологе прибирання, позбутися отруйних і алергенних кімнатних рослин (від поширеної амброзії, а також від молочайних, ароїдних і амарилісових рослин, сімейства кутрових і примули обратноконіческіе).

Ще одне правило - частіше мити довге волосся. Роздратовані очі і ніс слід промивати водою, а при сильному задуха допоможе тепла ванна для ніг.

Дотримуючись цих правил і балуючи себе корисними смаколиками, можна легко і безтурботно зустріти весну і гармонійно провести літо.

Але перш ніж запроваджувати в життя ідеї цієї статті, необхідна консультація з лікарем!



МЕНЮ алергікам:
Меню дієти при алергії


Понеділок
Сніданок: нежирний кефір, сирною салат (сир, огірки, петрушка, кріп).

Обід: гороховий супчик, рис з відвареної яловичиною, зелений чай.

Вечеря: картопляна запіканка з капустою або сиром, чай або очищена вода.

Вівторок
Сніданок: вівсяна каша з яблуками і вишнею, очищена вода.

Обід: суп з фрикадельками з яловичого фаршу, відварну картоплю з кропом і оливковою олією, зелений чай.

Вечеря: сирна запіканка з родзинками, компот із сухофруктів.

Середа
Сніданок: кефір, пшенична каша.

Обід: молочний суп, картопляні битки, чай.

Вечеря: паста з соусом «Болоньєзе», вода.

Четвер
Сніданок: капустяний салат (капуста, огірки, кріп, оливкову олію), яблучний сік.

Обід: картопляний крем-суп, кабачки, тушковані в сметанному соусі, зелений чай.

Вечеря: оладки з яблуками, компот з вишень.

П'ятниця
Сніданок: кефір, яблука, фаршировані сиром та родзинками.

Обід: суп з кабачків, вареники з вишнею, сиром або картоплею, чай.

Вечеря: тушкована капуста, очищена вода.

Субота
Сніданок: компот з яблук, гречана каша.

Обід: овочевий суп з яловичиною, пюре з огірочками або оладки з кабачків, зелений чай.

Вечеря: кабачки, фаршировані овочами та рисом, або капустяні котлети, чай або компот.

Неділя
Сніданок: кефір або сік, геркулесовая каша чи баба з сиру з картоплею.

Обід: сочевичний суп, пельмені з яловичиною, чай або компот.

Вечеря: картопляні коржі або овочеве рагу, вода або компот.

Така дієта при алергії допоможе скинути зайві кілограми, і попутно вбереже організм від алергічних реакцій.

Популярні дописи з цього блогу

Дієта під час годування грудьми