Дієта під час годування грудьми


Дотримання дієти під час грудного вигодовування грає першорядну роль, як для здоров'я мами, так і для хорошого самопочуття дитини. Перші три місяці після появи малюка на світ, молодій мамі необхідно дотримуватися певної суворої дієти, щоб молоко було не тільки смачним, але і максимально корисним для зростаючого
організму. А також болі в животі (коліки) і алергічні реакції нерідко виникають у дитини з причини неправильного харчування матері. У наступні місяці можна дозволити собі деякі послаблення в плані їжі.

  Не варто вживати в їжу капусту, горох, боби, квасоля, тому що нетравлення у мами прямо пов'язане з поганим самопочуттям малюка. Дані продукти сприяють підвищенню газоутворення, і з'являється великий ризик, що у маленької крихти почнуться кишкові кольки.

     Необхідно повністю виключити з раціону смажену їжу і всі жирні продукти. Кращими способами приготування їжі є тушкування, запікання і готування на пару. Чи не їжте жирну свинину і баранину, краще замініть їх на куряче м'ясо, м'ясо кролика, індичку і нежирну яловичину. З цих сортів м'яса можна зробити котлети, тефтелі або запекти в духовці. Бажано вживати нежирні сорти риби у вареному, запеченому або тушкованому вигляді.

   Післяпологове обмеження в їжі стосується також і м'ясних бульйонів. Варіть різноманітні овочеві супчики виключно на воді. Утримайтеся від додавання цибулі та часнику, тому що вони є дуже пахучими і можуть не прийти до смаку вашому чуду.

     До крупам пред'являються окремі вимоги. Рекомендовано замочувати їх холодною водою на деякий час перед безпосередньою варінням. Можна вживати всі види круп. Але перевага віддається гречаної, кукурудзяної і рисової. Останню, з більшою обережністю, адже якщо ви або ваш малюк страждаєте від запорів, то краще відмовитися від її вживання.

    Рекомендується відварну картоплю, будь-які макарони, тільки без приправ, гострих і жирних соусів. Їжте яйця до 3-4 разів на тиждень, краще у вигляді омлету. Можете зробити собі оладки з кабачків. Віддайте перевагу хлібу з висівками. Печиво вибирайте затяжне і крекери, без добавок.

    Чи не допустимими продуктами є мед, згущене молоко, шоколадки, цитрусові, молочні продукти, що містять ароматизатори, наповнювачі, консерванти, алкоголь, міцний чай або каву, соки, гострі приправи, всілякі маринади, консерви, копченості, делікатеси, майонез, рафіновані вуглеводи - торти , тістечка, креми, огірки, редис, виноград, газовані напої, солодка випічка.

     У перший місяць після пологів краще повністю відмовитися від свіжих овочів і фруктів. А далі потроху вводите в свій раціон яблука, груші, банани, абрикоси і черешню в обмеженій кількості, щоб не викликати розлад шлунка ні у вас, ні у вашого малюка. Для початку яблука і груші запікайте, а вже пізніше їжте в первозданному вигляді.

   Через те, що дуже часто у новонароджених виникає проблема з непереносимістю білка, при грудному годуванні краще відмовитися від вживання коров'ячого молока. Однак, такі молочні продукти, як знежирений сир, йогурти, без фруктових добавок, нежирні і негострі сорти сиру (також у невеликій кількості, тому що сири викликають запори), просто необхідно їсти новоспеченій мамі. Але загальна кількість споживаних молочних продуктів не повинна перевищувати 500 гр. на добу і не повинно бути жирністю більше 2,5%.

      Що стосується випивається рідини. Лікарі радять не менше 1,5-2 літрів на добу. Крім негазованої води, пийте неміцний чай, можна зелений з молоком або трав'яні чаї з материнкою, м'ятою, чебрецем (вони сприяють припливу молока), морс, компот із сухофруктів, столову мінеральну негазовану воду. Проте якщо у вас виробляється дуже багато грудного молока, то слід, навпаки, обмежитися в питво.

   Всі перераховані продукти повинні бути неодмінно свіжими, без консервантів, мінімально рафінованими і не містити канцерогенів і хімічних добавок. Це значно спростить життя вам і вашому чаду.

      Більшість жінок помиляються думаючи, що чим більше вони будуть їсти, тим більше і жирніше буде у них молоко. Неправильно припускати, що можна підвищити жирність молока, вживаючи жирну їжу. Жир під час лактації натуральним чином потрапляє з організму в молоко. Частка жиру в молоці постійна, і збільшувати її немає ніякої необхідності.

    Вся наведена вище дієта - це зразок правильного, здорового харчування. Тому для тих жінок, які і до пологів тримали себе в нормі і віддавали перевагу корисним продуктам, не складе особливих труднощів дотримуватися рамок даної дієти. Ну, а якщо ж ви звикли до перекусу на ходу або дозволяли собі різного роду надмірності, то це хороший шанс переглянути свої погляди на їжу, і привести своє тіло в ідеальний стан. Хотілося б розраховувати на те, що дані поради зможуть допомогти годуючим матусям налагодити злагоджене і гармонійне харчування, поєднуючи його з таким серйозним процесом, як грудне вигодовування.

Популярні дописи з цього блогу

Дієта при алергії