Дієта при підвищеному холестерин



Дієта, що дозволяє знизити рівень холестерину, - перший обов'язковий крок в лікуванні атеросклерозу. При цьому споживання жирів необхідно скоротити приблизно на одну третину. За даними американських вчених, дотримання однієї лише дієти здатне знизити рівень «поганого» холестерину всього на 5-10 відсотків, у той час як для зупинки прогресу хвороби це
зниження повинно становити щонайменше 25 відсотків. Тому в провідних клініках Європи та США при лікуванні ішемічної хвороби серця дієту призначають одночасно з препаратами з класу статинів. Завідуюча інфарктним відділенням № 2 10-ї міської клінічної лікарні м. Мінська, лікар-кардіолог вищої категорії Наталія Полевкова розповідає, що потрібно враховувати в харчуванні, якщо мова йде про зниження рівня холестерину в крові.

Насичені жири (в основному тваринного походження) підвищують холестерин в крові, в той час як ненасичені (рослинного походження) сприяють його зниження. Мононенасичені жири (рибні продукти) також сприяють нормалізації рівня холестерину і тригліцеридів. У приготуванні їжі слід віддавати перевагу маслу.

Молоко. Слід вибирати молоко з жирністю не більше 1,5 відсотка.

Вершки і сметана. Від їх вживання рекомендується відмовитися взагалі або звести до мінімуму, віддаючи перевагу як можна більш низького відсотку жирності.

Сир. Зрозуміло, що чим нижче жирність (35 відсотків і менше), тим краще.

Йогурт. Для дієтичного харчування потрібно вибирати молочні або знежирені йогурти з жирністю не більше 2 відсотків.

Вершкове масло та маргарин. Істотно обмежуються або видаляються взагалі.

Оливкова олія. Сприяє зниженню холестерину. Рекомендується помірне вживання також соняшникової, арахісового, соєвого, кукурудзяного масел.

М'ясо. Найкраще вживати пісні шматки яловичини, телятини і баранини. Безпосередньо перед приготуванням потрібно завжди зрізати жир. Треба мати на увазі, що повна відмова від прийому червоного м'яса, багатого білком і залізом, може призвести до анемії, особливо у молодих жінок. Необхідно уникати м'ясних напівфабрикатів - ковбас, сосисок, салямі, бекону. Субпродукти (печінка, нирки, мізки) дуже багаті холестерином і не рекомендуються для здорового харчування.

Птах. М'ясо індичок містить всього 3-5 відсотків жиру.

Риба. Регулярне вживання риби з омега-3-жирними кислотами здатне знизити ризик інфаркту на третину. Необхідна кількість омега-3-жирних кислот - 500-1000 мг на день.

Яйця. У яєчних жовтках багато холестерину. Тому не рекомендується вживати більше 3-4 яєць на тиждень. Яєчні білки можна вживати без обмежень.

Фрукти і овочі. У таких країнах, як Франція, Іспанія, Італія, Португалія, де жителі дотримуються так званої середземноморської дієти і де смертність від ішемії, гіпертонії і раку найменша в Європі, щоденне вживання овочів і фруктів становить не менше 400 м. Існує правило «5 порцій овочів і фруктів на день ». Одна порція - це

одне яблуко, апельсин, груша або банан;
2-3 ст.л. свіжоприготованого салату або консервованих плодів;
1 ст.л. сухофруктів, 2 ст.л. страви з свіжозаморожених овочів або фруктів.
Хліб і макарони. При дієті, знижує холестерин, надходження в організм калорій за рахунок тваринних жирів практично не відбувається. При цьому хліб і макарони, багаті вуглеводами, служать прекрасним альтернативним джерелом енергії. Хліб грубого помелу містить нерозчинні рослинні волокна, які пов'язують холестерин в кишечнику і виводять з організму.

Бобові (соя, квасоля, горох). Містять багато рослинного білка. Обов'язково рекомендуються в харчуванні з малою кількістю м'яса.

Алкоголь. Наукові дані свідчать, що помірне вживання алкоголю певною мірою захищає від атеросклерозу. Регулярні невеликі дози алкоголю можуть сприяти поліпшенню плинності крові, попереджають розвиток тромбозів в судинній системі і підвищують рівень «хорошого» холестерину.

Вчені намагаються визначити «корисні норми» вживання алкоголю. Наприклад, у Великобританії тижневої нормою вважається 21 умовна одиниця алкоголю для чоловіків і 14 - для жінок (1 умовна одиниця відповідає 8 г чистого алкоголю). Інакше кажучи, чоловіки можуть щодня випивати без шкоди не більше 60 г міцних спиртних напоїв, або 200 г сухого вина, або 220 г пива. Для жінок щоденна допустима доза складає 2/3 чоловічої. На жаль, споживачі алкоголю рідко зупиняються на цьому мінімальному рівні і дуже часто «лікуються» їм у кількості, шкідливому для організму. З цієї причини алкоголь навряд чи може бути рекомендований у якості засобу профілактики атеросклерозу.

Страждаючий артеріальною гіпертонією або цукровим діабетом повинен обговорювати питання вживання алкоголю з лікуючим лікарем.

Кава. Доведено, що зварений, а не розчинна кава підвищує холестерин в крові, оскільки під час приготування відбувається виділення жирів з кавового зерна. Є відомості і про те, що повна відмова від кави призводить до зниження холестерину крові на 17 відсотків.

Чай. У 1995 році опубліковані наукові відомості, що чаювання робить сприятливий ефект на серцево-судинну систему, зокрема, на перебіг і профілактику ішемії. Цей ефект може бути обумовлений високим вмістом флавоноїдів.

Горіхи. Містять велику кількість калорій, рослинного білка, ненасичених жирних кислот. Останні дослідження свідчать про те, що регулярне вживання деяких видів горіхів, наприклад, волоських, призводить до помірного зниження холестерину.

Скільки риби потрібно з'їсти за тиждень, щоб забезпечити достатню кількість омега-3 жирних кислот:

сардин (або шпротів, або макрелі) - 2-3 порції по 200-400 г;
лосося (або оселедця) - 3-4 порції по 200-400 г;
тунця (або тріски, або пікші, або камбали) - скільки завгодно + щодня капсули риб'ячого жиру, що містять 500-1000 мг омега-3-жирних кислот.

Популярні дописи з цього блогу

Дієта під час годування грудьми

Дієта при алергії