Дієта після пологів


Щоб ваш організм швидше відновився після пологів, а грудне молоко було для дитини найсмачнішим, ви повинні ретельно стежити за своїм раціоном. Їжте тільки ті продукти, які йдуть молодим мамам на користь.



Харчування в пологовому будинку
Попросіть рідних не передавати вам в пологовий будинок соки, свіжі фрукти, цукерки та солодкі булочки. Щоб урізноманітнити лікарняне харчування, нехай принесуть домашній супчик, овочеве рагу, печені яблука.

Післяпологова втома повністю компенсується тими приємними моментами, які дарує вам спілкування з дитиною. Звичайно, ви мрієте з перших миттєвостей приступити до турботи про малюка: годувати, купати, співати колискові. Ось тільки загальна слабкість дає про себе знати. А ще вам може здаватися, що молоко прибуває занадто повільно. Не хвилюйтеся, скоро все налагодиться. Ваше основне завдання - відпочити, а крім того - спланувати свій раціон.

Вимоги до нього досить прості. Їжа повинна бути сприятливою для шлунково-кишкового тракту, в міру калорійною, легкозасвоюваній і гіпоалергенної. Не сумнівайтеся: ви швидко освоїте основи післяпологовий дієти. Адже вона допомагає вам піклуватися не тільки про своє здоров'я, а й про здоров'я дитини.

Меню для годуючої мами
З того моменту, як відійдуть води або почнуться перейми, фахівці радять відмовитися від будь-якої їжі. Пояснюється це тим, що процес появи малюка на світ часто супроводжується нудотою. Та й те, що в перші дні після пологів вам буде важко сходити в туалет, теж стає суттєвим аргументом на користь короткочасного голодування.

Як правило, відразу після народження дитини жінка не відчуває почуття голоду. І не треба себе змушувати! Природа все мудро розрахувала, і вашого молозива крихітці цілком вистачить. Гарненько відпочиньте (малюк також буде спати, адже і йому потрібно набратися сил після напруженої роботи). На другу добу скоротіть кількість вживаної рідини (максимум - 1-1,5 л). А коли молоко почне прибувати, поступово збільшуйте об'єм. Пийте неміцний чай, компот із сухофруктів.

У вас з'явився апетит? З'їжте що-небудь легке: вівсяну або гречану кашу, запечене яблуко, шматочок твердого сиру, кефір, йогурт без фруктових добавок. Наступний крок: збагатите їжу залізом (воно міститься в яловичині, яблуках), вітаміном С (їм багаті картопля, шипшина, чорна смородина) і фолієвою кислотою (її ви знайдете в шпинаті, селері, хлібі з борошна грубого помелу). Це не тільки додасть вам сил, але і запобіжить порушення функцій кишечника. Пам'ятайте: годуюча мама повинна ходити в туалет кожен день, затримка стільця може призвести до інтоксикації вашого організму і нашкодити дитині.

Без шкоди для дитини
Протягом трьох тижнів після пологів годуючим мамам не рекомендується їсти свіжі овочі та фрукти, а також пити незбиране молоко. Бажано всю їжу піддавати термічній обробці. Це пов'язано з тим, що сира їжа може містити шкідливі мікроорганізми, а крім того, вона не завжди добре засвоюється шлунком.

Каші краще готувати на воді з мінімальною кількістю солі. А в тарілку не забудьте покласти шматочок вершкового масла.
Хороша альтернатива сирому сиру - запіканка або сирники. Додайте в блюдо родзинки, горіхи.
Віддавайте перевагу овочевих супів, рагу, салатів. Бобових і білокачанної капусти їжте якомога менше. Для поліпшення смаку страв приправляйте їх зеленню.
Почніть з відвареної яловичини (але не телятини), кролика, баранини. Через тиждень після пологів поступово вводите в своє меню курку, індичку, морську нежирну рибу (не червоний сорту).
Готуйте собі їжу з сезонних овочів і фруктів. Захотілося чогось екзотичного? Вибирайте неяскравий плід і неодмінно зніміть з нього шкірку.
Розширюйте свій раціон обережно. Почніть з найбільш безпечних продуктів. Якщо зміни у вашому меню не вплинули на стілець малюка, якщо у нього немає висипань, збільшуйте порцію. Основна умова: вводите продукти по одному з інтервалом у два дні.

Заборонені продукти при грудному вигодовуванні
Все, що ви їсте, потрапляє до дитини через ваше молоко. Тому враховуйте той факт, що його організму поки не під силу впоратися з вашими улюбленими делікатесами. Наприклад, на звичайну полуницю у дитини можуть з'явитися висипання. У зв'язку з цим відмовтеся на час від потенційних алергенів. До них відносяться:

шоколад, мед, згущене молоко, майонез, соуси, кетчуп, плавлений сир, гострі приправи, газовані напої;
червоні ягоди, цитрусові, ківі, помідори, часник;
продукти з консервантами, барвниками й ароматизаторами, а також копченості та будь напівфабрикати.
Як запобігти коліки у дитини
Одна з проблем новонароджених - коліки. Ви частково можете позбавити дитину від болів через здуття живота, якщо внесете поправки в своє меню. На час грудного вигодовування виключіть з раціону продукти, що провокують утворення газів. Це бобові, свіжа і квашена капуста, здоба (особливо кондитерські вироби), огірки, солодкий перець, кукурудза, редис, редька, виноград, спеції, мінеральна вода з газом.

Популярні дописи з цього блогу

Дієта під час годування грудьми

Дієта при алергії