Дієта при виразці шлунку



Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки виникає в основному через порушення нормальної діяльності нервової системи (наприклад, тривалий стан стресу). Але велику роль відіграє і неправильний режим харчування - нерегулярне, занадто рясне.


Основні ознаки виразкової хвороби: періодично виникаючі болі у верхній половині живота, печія, відрижки, блювота.

Лікування виразкової хвороби має бути комплексним, серед цих методів значна роль відводиться лікувальному харчуванню. Основні принципи лікувального харчування при виразковій хворобі:
1) створення найбільшого спокою слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки;
2) виключення продуктів, що володіють сильним сокогонним дією;
3) виключення продуктів, механічно дратують слизову оболонку шлунка (вся їжа дається в протертому вигляді);
4) неприпустимість рясного введення їжі за один прийом;
5) часте і дробове харчування - прийом їжі через кожні 3-4 години;
6) виключення занадто холодної або гарячої їжі (температура їжі не нижче 15 і не вище 45-55 градусів);
7) обмеження кухонної солі до 10-12 г на день;
8) висока поживна цінність раціону, обумовлена ​​вмістом у ньому достатньої кількості білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів, головним чином А, В і С.

Найбільш цінним продуктом харчування для хворих на виразкову хворобу є молоко. У ньому містяться всі необхідні речовини, потрібні для відновлювальних процесів організму. Можна розбавляти молоко слабким чаєм або кавою.

Противиразкова дієта повинна містити як тварини, так і рослинні жири, які сприяють кращому загоєнню виразки. Загальна кількість жирів не повинна перевищувати 100-110 м.

Склад дієти при виразці: 100 г білків, 100-110 г жирів, з них 1/3 рослинного масла; 400-450 г вуглеводів. Калорійність дієти 3000-3200 ккал.

Дозволяється: хліб - білий пшеничний, випічки попереднього дня або підсушений (400 г на день), а також у вигляді сухарів, бісквіт, нездобне печиво; супи - молочні круп'яні, протерті, слизові молочні з додаванням протертих овочів (виключається капуста), молочні з подрібненої вермішеллю або домашньою локшиною; яйця - некруто або у вигляді парового омлету, не більше 3 яєць на день; молоко і молочні продукти - молоко, вершки, свіжа сметана, свіжий некислий сир; страви з м'яса і птиці - м'ясо нежирних сортів (яловичина , телятина, курка і ін), краще свіже, вільне від сухожиль і жиру (готується в відварному або паровому вигляді - котлети, кнелі, фрикаделі, суфле, пюре, рулет та ін), періодично дозволяється нежорстке м'ясо у відвареному вигляді (шматком ); страви з риби - різні нежирні сорти риби, краще річковий (щука, судак, окунь), у відварному, паровому, рубаною вигляді і шматком; страви та гарніри з овочів - картопля, морква, буряк, гарбуз, кабачки білі у вигляді пюре , парових пудингів без скоринки; страви та гарніри з круп і макаронних виробів - манна, гречана, вівсяна, перлова, рисова крупи, каші напіврідкі, зварені на воді з додаванням молока, вермішель і макарони відварні; жири - вершкове масло (15-20 г в чистому вигляді і 20-25 г для приготування страв), рослинне масло (25-30 г); ягоди - солодкі сорти (полуниця, малина, суниця); фрукти - м'які, солодкі і невяжущіх сортів у вареному, протертому або запеченому вигляді; солодкі страви - крем, желе, киселі, протерті компоти з солодких сортів ягід і фруктів; соуси - білі молочні (бешамель); вітаміни - сирі овочеві та некислі ягідні соки, відвар шипшини і пшеничних висівок.

Забороняється: м'ясні, рибні та міцні вегетаріанські навари, особливо грибні, жирні сорти м'яса і риби, смажене м'ясо і риба, тугоплавкі жири (яловиче і свиняче сало і баранячий жир), сира непротертом рослинна клітковина, солоні страви, всякі гострі закуски, консерви, ковбаси, здобне тісто, пироги, чорний хліб, дуже холодні напої, морозиво, алкогольні напої. Приймати їжу треба в малих кількостях 4-6 разів на день. Останній прийом їжі - безпосередньо перед сном (краще 1 склянку молока).

Зразкове меню дієти № 1 на день (механічно і хімічно щадне, що містить якісно різний жир)

На весь день: хліб білий черствий - 400 г; цукор - 50 г, масло вершкове - 20 г. Загальна кількість рідини - 1,5 л, вільної - 0,8 л.
Перший сніданок (до роботи): яйця некруто (2 шт.) Або паровий омлет; каша манна або рисова молочна (300 г) протерта; чай з молоком - 1 стакан.
Другий сніданок (в обідню перерву): котлети м'ясні парові з картопляним пюре і оливковою олією; каша молочна протерта; молоко - 1 склянка; хліб.
Обід (після роботи): суп вівсяний (або з іншої крупи) молочний протертий - 1 тарілка; фрикадельки м'ясні, парові і картопляне пюре на молоці з вершковим маслом - 150 г; желе фруктове - 100 м.
Вечеря: риба відварна - 100 г; картопляне пюре (150 г) з рослинною олією; каша рисова молочна протерта - 300 м.
На ніч (в 21 год): молоко - 1 стакан.

У тих випадках, коли виразкова хвороба протікає малосимптомний: майже без болю, мало турбує відрижка, печія або їх зовсім немає, але виразка рентгенологічно визначається, показана дієта без механічного щадіння. Дієта без механічного щадіння робить деякий збуджуючу і тонізуючу дію на організм і сприяє загоєнню виразки. У цій дієті виключаються страви, які є збудником секреції. Їжу слід приймати у вареному, але не протертому вигляд.

Зразкове меню дієти № 1а на день (без механічного щадіння)

На весь день: хліб білий черствий - 400 г; цукор - 50 г, масло вершкове - 20 г. Загальна кількість рідини - 1,5 л, вільної - 0,8 л.
Перший сніданок (до роботи): м'ясо відварне - 60 г; каша гречана розсипчаста - 150 г; чай з молоком - 1 стакан.
Другий сніданок (в обідню перерву): бефстроганов з відвареного м'яса; каша рисова молочна; фруктове желе; хліб.
Обід (після роботи): суп рисовий (або з іншої крупи) молочний - 1 тарілка; риба відварна - 100 г; картопля відварна (150 г) з рослинною олією; компот 1 стакан.
Вечеря (в 19 год): м'ясо відварне (60 г), запечене під бешамеллю; картопля відварна - 150 г; каша рисова розсипчаста з вершковим маслом - 250 г; чай з молоком - 1 стакан.
На ніч (в 21 год): молоко - 1 стакан.

Наведені вище дієти (№ 1 і № 1а) застосовуються залежно від клінічного перебігу хвороби. За своїм хімічним складом, вмістом білків, жирів, вуглеводів обидві дієти є повноцінними, їх можна застосовувати тривалий час. При загостренні виразкової хвороби необхідно звертатися до лікаря і проводити лікування в стаціонарних

Популярні дописи з цього блогу

Дієта під час годування грудьми

Дієта при алергії