Дієта під час вагітності



Харчування під час вагітності

Вагітність - це особливий період у житті жінки. Особливий він не тільки тому, що майбутня мама готується подарувати світу ще одне життя, але й тому, що жінка в цьому зворушливому положенні вимагає до себе особливої ​​уваги з боку оточуючих. Втім, приділяти увагу собі коханій, дотримуючись нових рекомендацій щодо правил особистої гігієни або режиму харчування, теж доведеться.


Харчування під час вагітності - це особлива дієта, обов'язково включає в себе достатню кількість жирної риби, білкової їжі і рослинних жирів.

Приблизний щоденний раціон майбутніх мам

Їжа вагітної жінки обов'язково повинна бути різноманітною. Наприклад, в щоденний раціон майбутньої мами обов'язково повинні входити:

3 дрібних шматочка вершкового масла;
пара курячих яєць;
5 порцій зернових продуктів;
4 склянки молочних або кисломолочних продуктів;
2 шт. зелених овочів або порція зеленого салату;
2 порції білкової їжі, розміром з долоньку;
рослинне масло (соняшникова або оливкова);
один продукт, багатий вітаміном С;
коричневий рис або запечена картопля.
Крім того, для харчування під час вагітності в раціон варто включати:

5 разів на тиждень - фрукт або овоч жовтого або оранжевого кольору;
філе морської риби (2-3 рази на тиждень);
морська сіль (за смаком);
вода і пиття - за бажанням (скільки хочеться).
Чим більше різнобарвною їжі на тарілці - тим краще.

Чому так важливо їсти білкову їжу при вагітності

Що забезпечують під час вагітності білки:

ріст і розвиток дитини, плаценти, матки і молочних залоз матері (будівельна роль) а також запаси, які будуть використані під час годування грудьми
транспорт поживних речовин, вітамінів, мікроелементів (у тому числі заліза), кальцію (транспортна роль)
імунний захист, тому що антитіла проти бактерій і вірусів - це білки (захисна роль)
оптимальну роботу іантизсідальної систем (при цьому не виникає ні кровотеч, ні тромбів) (з 4-5 місяців вагітності збільшується вміст фібриногену, протромбіну, факторів згортання крові V, VII, VIII, X - все це білки)
підтримання осмотичного тиску плазми; це властивість, яка не дозволяє рідкої частини крові залишати судинне русло, тим самим перешкоджаючи виникненню набряків і згущення крові; при нормальному осмотическом тиску плазми об'єм крові достатній для того, щоб забезпечувати харчування і дихання і матері, і дитини, а плинність крові забезпечує найкраще кровопостачання; за це найважливіша якість відповідають білки альбуміни і хлорид натрію, тобто кухонна сіль.
Легко зрозуміти, від чого залежить білковий обмін в організмі:

від надходження білків з їжею;
від перетравлення та всмоктування їх у шлунково-кишковому тракті (переважно в шлунку і тонкому кишечнику);
від функції печінки (саме вона виробляє головні необхідні білки - будівельні, захисні, необхідні для згортання);
від інтенсивності розпаду і втрати білків (це стосується підвищених фізичних навантажень і деяких ниркових захворювань).
Як проявляється білкова недостатність під час вагітності:

найраніші ознаки - недостатнє збільшення маси тіла і збільшення показників гемоглобіну (HGB) і гематокриту (Ht); зверніть увагу - високий показник гемоглобіну (вище 120 г / л) у другому і третьому триместрі - це привід не зрадіти, а насторожитися, так як зазвичай він вказує на згущення крові як наслідок нестачі білка і зменшення об'єму циркулюючої крові;
затримка внутрішньоутробного розвитку дитини (за вимірюваннями висоти стояння дна матки і окружності живота, а також УЗД), його гіпотрофія;
поява набряків (через падіння осмотичного тиску плазми рідка частина крові йде з судин в тканині);
підвищення артеріального тиску (це «реакція відчаю» - через зменшення обсягу циркулюючої крові організм змушений зменшувати просвіт судин і підвищувати тиск у них, щоб залишилася кров циркулювала інтенсивніше);
збільшення показників печінкових ферментів, що вказує на страждання печінки внаслідок білкового голодування;
прееклампсія і еклампсія (виражаються в головного болю, підвищення рефлексів, порушення зору і, нарешті, судомах) - самі грізні ускладнення гестозу, що вимагають термінової госпіталізації в стаціонар.
Білкова недостатність в сучасному благополучному суспільстві?

Про яку білкової недостатності може йти мова в розвиненому європейському і навіть російському суспільстві? Хіба це стосується мало-мальськи забезпечених людей? На жаль, так. Ось кілька найпоширеніших причин:

Надходження білків з їжею може бути абсолютно недостатньо
через відсутність апетиту (у тому числі з причини депресії, небажаної вагітності, поганих побутових умов і сімейних відносин)
через те, що їжа містить мало білків або вони поганої якості («голодування в достатку»)
через те, що не звикли правильно харчуватися і взагалі надавати образу харчування небудь значення
через те, що колись є і ніколи готувати (типова ситуація для працюючих жінок і багатодітних мам)
через низький рівень життя і небажання «об'їдати сім'ю»
через небажання одужувати і псувати фігуру (деякі жінки ставлять собі за мету не додати вагу за час вагітності ВЗАГАЛІ!)
через те, що від лікарів, подруг і з літератури жінці відомо: велика надбавка маси тіла - це небезпечно
Надходження білків з їжею може бути відносно недостатньо:
коли в раціоні у жінки присутній мало вуглеводів (тоді білки спалюються замість палива, а на будівництво їх бракує)
коли жінка вагітна двома і більше дітьми
коли майбутня мама має велике фізичне навантаження або знаходиться в ситуації стресу
Надходженню, переварюванню і всмоктуванню білків можуть перешкоджати різні хворобливі стани шлунка і кишечника, з яких найпоширеніші:
відсутність апетиту
блювота
печія
нудота
Захворювання печінки можуть перешкоджати їй створювати необхідні білки
Захворювання нирок можуть вести до втрати білка
Зрозуміло, що перші дві категорії зустрічаються частіше, потребують виправлення дієти і зміни ставлення до такого важливого питання, як харчування. У цьому допоможе акушерка. Інші ж потребують лікування, тобто допомоги хорошого лікаря.

Чому важливо їсти жирну рибу і рослинні масла

Найважливіші компоненти харчування вагітних і годуючих - омега-3 і 6 жирні кислоти

Кількість незамінних жирних кислот (НЖК) в нашому організмі безпосередньо залежить від того, скільки жирів і масел ми з'їдаємо.

НЖК - основні будівельні блоки в жирах, що містяться в організмі людини. НЖК займають більшу частину в складі захисної оболонки або мембрани, навколишнього будь-яку клітину тіла. Вони особливо необхідні для побудови клітин мозкової, нервової тканини і очей.

Достатня і в правильному співвідношенні вживання в їжу омега-3 і омега-6 жирних кислот:

Забезпечує правильну закладку і роботу сім'яників і яєчників.
Запобігає пізній токсикоз вагітних (гестоз).
Сприяє своєчасному дозріванню шийки та її ефективному розкриттю.
Забезпечує ефективнішу родову діяльність і запобігає затяжні пологи.
Забезпечує хороший імунітет і протизапальну функцію організму.
Запобігає кровотечі.
Запобігає аутоімунні захворювання.
Запобігає алергічні захворювання.
Запобігає захворюванням серця і судин.
Забезпечує правильний розвиток сітківки і мозку у немовляти, сприяє кращому інтелектуальному розвитку.
Запобігає психічні розлади і порушення поведінки у дітей.
Запобігає депресії, особливо післяпологову.
Покращує структуру і функцію шкіри, як у немовляти, так і у матері.
НЖК знаходяться в багатьох продуктах, але найбільш звичними їх джерелами є рослинні масла і риб'ячий жир.

Тварини продукти, багаті омега-3 НЖК (риба - у порядку зниження кількості): Макрель (скумбрія) - Оселедець - Сардини - Тунець - Озерна форель - Лосось - Анчоуси - Шпроти - Кефаль - Палтус - Окунь - Райдужна форель (кумжа) - Короп - Тріска - Кальмар.

Риб'ячий жир. Яйця з підвищеним вмістом омега-3 жирів.

Рослинні продукти, багаті омега-3 НЖК: Насіння льону або лляне масло; волоські горіхи, насіння гарбуза або олії з них; масло з проростків пшениці, гірчичне, рапсова, соєва олії (переважно не рафінований!), Темно-зелені листові овочі, особливо портулак. Оливкова олія хоч і не містить великих кількостей омега-3, але сприяє підвищенню вмісту омега-3 в клітинах тіла. Льняна олія, мелені насіння льону потрібно зберігати в темряві в холодильнику. Лляне масло не вживають у приготуванні їжі, так як висока температура позбавляє його корисних властивостей. Мелені насіння льону можна використовувати у випічці, особливо випічці хлібів. Морські водорості.

Продукти, багаті омега-6 жирними кислотами: Соняшникова, сафлорова, кукурудзяна, кедрова, гірчичне, соєва олії (переважно не рафінований!). Сирі фісташки, кедрові горіхи, сирі насіння соняшнику, насіння кунжуту, гарбуза. Масла огірочника, енотери і насіння чорної смородини. Арахідонової кислотою багаті вершкове масло, тваринний жир, особливо свинячий, червоне м'ясо, субпродукти і яйця.

НЖК схильні швидко окислюватися, тому вживати їх краще спільно з антиоксидантами, наприклад, віт. Е. Вітамін Е часто знаходиться в тих же продуктах рослинного походження, що багаті ЛК і АЛК. Кращі джерела - рафіновані овочеві олії, олії з насіння і горіхів, зернові. При хімічній обробці (рафинировании) масел і смаливаніі, віт. Е втрачається.

Популярні дописи з цього блогу

Дієта під час годування грудьми

Дієта при алергії